Gemeente Roosendaal Explainer video’s

Zeer regelmatig werken we voor en met de Gemeente Roosendaal. De gemeente Roosendaal ligt in het westen van de provincie Noord-Brabant en telt ruim 77.000 inwoners. Roosendaal is een ondernemende en levendige gemeente, waar volop wordt ingezet op vernieuwing en ontwikkeling. Of het nu gaat om duurzame initiatieven, stadsvernieuwing of sociale projecten — Roosendaal is voortdurend in beweging. De gemeente vindt het belangrijk om inwoners goed op de hoogte te houden en betrekt hen actief bij plannen en beslissingen. Zo hebben we onlangs een 3-tal explainer video’s voor de gemeente Roosendaal ontwikkeld met 3 verschillende onderwerpen.

Wat is een explainer video?

Een explainer video is een uitlegvideo. Vaak is het onderwerp van de video wat complexer en heeft het dus extra toelichting of verduidelijking nodig door middel van illustraties, teksten, afbeeldingen en animaties. In een explainer video wordt informatie op een laagdrempelige manier aan de doelgroep overgebracht. Een gemeente of overheidsinstantie kiest vaak voor een explainer video omdat de doelgroep (bijvoorbeeld alle inwoners van de gemeente) vaak breed is en de boodschap voor iedereen toegankelijk én begrijpelijk moet zijn. Ook moet de informatie begrijpelijk zijn voor bijvoorbeeld: ouderen, laaggeletterden, niet (goed) Nederlandssprekende inwoners etc.

3 explainer video’s

De 3 onderwerpen waarvoor we explainer video’s hebben ontwikkeld voor de gemeente Roosendaal zijn:

1.     Bezuinigingsopgave

2.     Mobiliteitsvisie

3.     RSD40

De Opdracht en Klant

Samen met de gemeente Roosendaal hebben we het script (lees: het verhaal) geschreven. De eerste aanzet kwam vanuit de gemeente Roosendaal, en wij hebben het script vervolgens geredigeerd, vanuit onze ervaring met explainer video’s. Op deze manier kunnen we inhoud en vorm perfect op elkaar laten aansluiten. Naast de inhoud (script) werken we ook aan het overkoepelende creatieve concept: hoe gaan we alles in beeld brengen, het totaalplaatje. Dit samen vormt de basis voor de volgende stappen.

 

Vervolgens zijn we op zoek gegaan naar een geschikte, ervaren en professionele presentator: de sleutel tot een succesvolle explainervideo. Dit is Laura Osinga geworden, een ervaren presentatrice (ook op tv) waarbij je weet dat het script op een duidelijke en begrijpelijke manier aan de doelgroep wordt overgebracht. We hebben alle drie de explainer video’s met Laura opgenomen, ook met het oog op consistentie.

 

Nadat het script definitief is, zijn we aan de slag gegaan met het aanbrengen van accenten in de video (storyboarden): wat en hoe kunnen we, naast video en uitgesproken tekst, nog meer visueel in beeld brengen zodat het nóg beter aan de doelgroep wordt overgebracht (bijvoorbeeld: moeilijke woorden, data, opsommingen, thema’s etc.). Dat doen we door zinnen en woorden te highlighten, met daarin een onderscheid in: tekst, iconen, fotografie, video en animatie. In aanloop naar de shoot ontwikkelen we alle “assets”, dus de extra’s die we na de opnames in beeld brengen. Ook vragen we de gemeente Roosendaal om beelden (fotografie en video) aan te leveren die we in de video kunnen verwerken.

 

Als ook dat gereed is werken we toe naar de opnames zelf, dat noemen we preproductie (de voorbereidingen). Daar regelen we o.a. de locatie, de crew, de techniek, de planning, het callsheet, de shotlist, de outfit van onze presentatrice, de achterwand (backdrop) etc. De locatie was simpel: in onze in house opnamestudio in Eindhoven, voorzien van alle faciliteiten. Hoe beter we de preproductie doen, hoe beter de opnames zelf gaan.

 

Vervolgens hebben we natuurlijk de opnames zelf gedaan (de productie), dat is vaak “het leukste deel” van de opdracht. Laura is een professional, dus die heeft zich vooraf al goed in het script ingelezen (tone of voice, moeilijke woorden, tempo etc.). We maken tijdens de opnames gebruik van een autocue, zodat Laura zich echt kan focussen op de tekst, en we redelijk eenvoudig een aantal (re)takes kunnen doen.

 

Na de opnames gaan we direct aan de slag met de postproductie: het spotten van de beelden, het selecteren van de beste takes, de eerste edit, color grading, sound design en vervolgens voegen we de “assets” toe die we vooraf hebben bepaald en ontwikkeld. Dan reviewen we altijd intern de eerste versie, verwerken we feedback, voordat de eerste versie ter review naar de opdrachtgever gaat. Vervolgens krijgen we van de klant feedback (we leveren de video altijd ter review via Frame.io op) en werken we in een aantal tussenstappen op naar de finals, die we vervolgens ondertiteld opleveren.

Leuke Weetjes

  • Laura Osinga is ook weervrouw bij SBS6

  • Laura Osinga spreekt ook voiceovers (stemmen) in voor onder tekenfilms, o.a. voor Netflix

  • Niet altijd gaan de opnames in 1x goed….er wordt ook veel gelachen tijdens de opnames….ook wel: bloopers genoemd ;-)

Waarom kiezen voor een explainer video’s?

Een explainer video is een krachtige manier om je doelgroep snel en helder te informeren. Het is een korte video waarin een (vaak complex) onderwerp op een toegankelijke manier wordt uitgelegd. Ideaal voor mensen die snel antwoord willen op ingewikkelde vragen.

Explainer video’s zijn populairder dan ooit. Uitleg- en how-to-video’s behoren tot de meest bekeken videocontent online. Dat is niet voor niets: ze sluiten perfect aan bij de groeiende behoefte aan duidelijke, visuele en compacte informatie. Een goede explainervideo zorgt ervoor dat jouw boodschap niet alleen begrepen wordt, maar ook blijft hangen.

Hoe maak je een goede explainer video?

1.     Goede voorbereiding – Start altijd met een brainstorm: wie is de doelgroep, wat is de kernboodschap, en wat moet écht overkomen?

2.     Script schrijven – Pas als de boodschap helder is, gaan je aan de slag met een pakkend en logisch opgebouwd script.

3.     Less is more – De spanningsboog van kijkers is vaak kort. Breng je boodschap direct en houd het kort en krachtig.

4.     De juiste presentatie – Kies voor een presentator of voice-over die goed past bij de organisatie.

5.     Opnames in een studio – Voor de opnames van explainers gebruik je vaak een studioruimte, mét greenscreen en autocue. Een green-screen is ideaal, omdat je na de opnames kiest welke achtergrond de explainer pas écht laat knallen.

6.     Montage & animatie Animaties, graphics en sound design worden toegevoegd om de video visueel aantrekkelijk en inhoudelijk sterk te maken. Zo houd je de aandacht vast

Interested?

Heb je een tof idee, een vraag die nog verder uitgewerkt moet worden of een concreet content plan waar we iets vets bij mogen maken, wij staan in alle gevallen voor je klaar, neem contact op!

Say Hello

(+31) 040 304 17 48

Vorige
Vorige

Bulsink — Building Stories

Volgende
Volgende

Smart Robotics — LogiMAT 2025